Nastavení úrovně JPEG komprese?

Fotoaparát v telefonu & jak s ním správně fotit ?

Nastavení úrovně JPEG komprese?

Příspěvekod marek.sk v pát led 26, 2007 3:31 pm

Rád bych vás poprosil o radu.

Moje N73 někdy uloží vyfotografovaný snímek tak mizerně, jak můžete vidět na přiloženém obrázku. Nevypozoroval jsem, co ovlivní N73, když se rozhoduje, zda mi fotku zkazí či nikoliv, většina fotek je naštěstí docela dobrá. Domnívám se, že za to může příliš důkladná komprese, která je u formátu JPEG ztrátová a nastavitelá, pokud jde o kvalitu a velikost souboru. Na telefonu jsem ale na nikde nenašel, jak úroveň komprese nastavit, bojím se, že to neumí.

Paměťovou kartu mám velkou dost, preferoval bych, kdyby N73 dělala všechny fotky kvalitní, i kdyby měly zabírat několikrát více místa.

Obrázek
(Pro pořádek: Elektrická jednotka na fotografii ani fotograf se při focení nepohybovali.)

Můj firmware:
V 2.0628.0.0.1
10-07-2006
RM-133
Nokia N73 (A9.01)


Jde tedy úroveň komprese nějak nastavit? Nebo je v jiných firmwarech nastavená jinak? Či existuje alternativní aplikace "Fotoaparát"? Díky
marek.sk
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 2
Registrován: pát led 26, 2007 3:02 pm

Příspěvekod Luke1100 v pát led 26, 2007 3:45 pm

No, ja ti neporadim, nevim to, ale jen chci rict, ze kdyby mi takhle fotila moje Nokie tak letí do první popelnice :-D
Uživatelský avatar
Luke1100
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 197
Registrován: úte pro 26, 2006 9:21 pm

Příspěvekod Tom Pub v pát led 26, 2007 4:00 pm

Tak to je dobrej humáč...
Podle té fotky je vidět, že to je focený za šera (aspoň si to myslím) a to naše N73 fotí už pěkně na ho*no...dobře fotí jen za denního světla. Jak ti to fotí za normálního světla?
Uživatelský avatar
Tom Pub
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 243
Registrován: čtv srp 24, 2006 6:10 pm
Bydliště: Brno

Příspěvekod muhehe v pát led 26, 2007 4:33 pm

a jakým spůsobem mačkáš spoušt?
jestli ji zmačkneš hned tak se nedivím takové fotky totož vzniknou i mě když to udělám
spoušt se musí trochu zamáčknout chvilku nechat mě vydá zvuk a na display zezelená obdelník přes zaběr, to poznáš a pak uplně zamačknout
jinak si to nedovedu vysvětlit
Naposledy upravil muhehe dne pát led 26, 2007 4:52 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
muhehe
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 378
Registrován: pon lis 20, 2006 4:50 pm

Příspěvekod renoar v pát led 26, 2007 4:47 pm

To je fakt humáč, první co bych doporučil je přehrání FW, to určitě pomůže a potom bych zkusil jeden záběr vyfotit někloikrát v různých režimech a pochopitelně postup jak již bylo řečeno, jinak to musí být vadný kus a šel bych to reklamovat.
Obrázek
Uživatelský avatar
renoar
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 38
Registrován: úte zář 05, 2006 9:19 pm
Bydliště: Brno

Příspěvekod Marek12 v pát led 26, 2007 4:51 pm

Ano, prehraj si FW, ak to nepomoze, tak servis.

Ale este nieco ma napada. Ta forka nie je nahodou fotena so zoomom? Bo to by som sa potom tej kvalite necudoval ;)
Marek12
V.I.P.
V.I.P.
 
Příspěvky: 940
Registrován: ned črc 02, 2006 8:17 pm

Příspěvekod Prometheus4 v pát čer 22, 2007 3:14 pm

Je tam taková sranda, víš, proč ti to tak fotí? Protože to máš digitálně přiblížený a to nepřiblíží v plný kvalitě, ale jen výřez a na plný rozlišení to dopočítává.Zkus to příště bez digitálního zoomu a to v pohodě :)
Nokia N73 + 2GB MiniSD, FW: 4.0726.2.0.1
Prometheus4
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 62
Registrován: stř lis 29, 2006 3:52 pm
Bydliště: Třebíč

Komprese je skutečně přílišná..

Příspěvekod Skg v úte zář 04, 2007 4:37 pm

Bohužel, je to tak. I já bych velmi přivítal, kdyby software fotoaparátu počítal s nastavením JPEG komprese, alespoň ve třech krocích. Současný stupeň komprese je na hraně (a mnohdy bohužel až za hranou) použitelnosti. Kvůli zbytečnému šetření paměťového prostotu se na fotografiích nepříjemně často objevují artefakty. Při rozlišení, jaké vestavěný fotoaparát nabízí, bývá datový objem slušné fotky okolo 1,5 MB. N73 ukládá až čtyřikrát menší soubor, to musí být znát. Pochopitelně je zde i nevýhoda nevelkého čipu a další, ale drastická komprese k devalvaci obrazového záznamu notně přispívá.

Domnívám se, že kdo má devět tisíc na mobil, má i na paměťovou kartu a není proto třeba škudlit na pár stovkách bajtů. Nezbývá než čekat, zda někoho z Nokie napadne být v novém firmware k fotoaprátu štědřejší..
Skg
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte zář 04, 2007 4:24 pm

Příspěvekod hanni v úte zář 04, 2007 5:06 pm

S poslednym FW sa kvalita fotieh zlepsila a naozaj nefoti zle
Uživatelský avatar
hanni
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 7104
Registrován: pát dub 20, 2007 5:00 pm
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
Model telefonu: Nokia N8 Blue

Příspěvekod Peetr v pát úno 29, 2008 1:18 pm

S kámošem jsme srovnávali fotky z jeho klasické N73 a mojí N73 ME. Použili jsme oba dva stejné nastavení, fotili jsme hned vedle sebe a používáme stejné paměťové karty. Ale ve finále má jeho fotka něco málo přes 1MB a moje jen málokdy přesáhne hranici 500kb. V PC jsou ty fotky nesrovnatelné, moje je "špatně barevná" a místy neostrá a jeho fotky jsou krásné.
Oba máme poslední verze FW. Máte někdo vysvětlení.. ??? :wink:
Peetr
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned úno 17, 2008 10:00 pm

Příspěvekod moNty v pát úno 29, 2008 3:05 pm

neumis fotit ... :lol:
CoolTurista
moNty
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 17
Registrován: ned kvě 27, 2007 2:09 pm
Model telefonu: c5-00

Příspěvekod Peetr v pát úno 29, 2008 11:35 pm

No to je fakt skvělá rada.. :lol:
Jen by mě zajímalo, proč má ME větší kompresi fotek než klasická N73.
Peetr
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned úno 17, 2008 10:00 pm

Příspěvekod benetti32 v pon bře 10, 2008 2:59 pm

Peetr:
Co máš za firmware - to mě docela zajímá ta kvalita fotek. Mám taky N73 ME a kvůli té kompresi bych si klidně předělal firmware.
N73 ME v4.0812.4.2.1 + SanDisk microSD s red. + AD-49 + Koss PP
Uživatelský avatar
benetti32
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 13
Registrován: úte led 15, 2008 8:11 pm

Příspěvekod cardi v pon bře 10, 2008 3:41 pm

to je hnus fakt :X
Nokia N5800XM fimware v.40.0.005

http://www.bonsai-dnes.cz
cardi
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 168
Registrován: pon úno 04, 2008 8:48 pm
Model telefonu: Nokia 5800XM

Příspěvekod Peetr v pon bře 10, 2008 7:55 pm

to benetti32:

Mám ten samý jako ty - 4.0736.3.2.1

Jsem rád, že jsem konečně našel někoho se stejným problémem.. :wink:
Peetr
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned úno 17, 2008 10:00 pm

Příspěvekod Dr. Nebolí to v pon bře 10, 2008 8:03 pm

Nesmysl, obě fotí stejně. Se podívejte na Š.ť.á.p.i.h.o fotky. Ten fotí s ME a kdo se mu tady vyrovná? Takže klídek a neblázněte, je to nesmysl :roll:
R.I.P. Symbian (1998-2012)

R.I.P. BB10 (2013-2016)

Děkujeme všem, poslední ať zhasne. Až bude na trhu opět kvalitní mobilní OS, vzbuďte mě. A až se ho někdo bude zase soustavně snažit zabít, zastavte ho dřív, než to dodělá!
Uživatelský avatar
Dr. Nebolí to
V.I.P.
V.I.P.
 
Příspěvky: 4452
Registrován: úte dub 10, 2007 5:28 pm
Bydliště: Pardubice
Model telefonu: BB KeyOne, BB Q5, Nokia E71

Příspěvekod benetti32 v úte bře 11, 2008 6:51 pm

Peetr: Já neříkám že moje fotky mají špatnou kvalitu, jenom kdyby se potvrdilo, že ten firmware má opravdu jinačí kompresi, tak bych ho vyměnil. Ale zase pro mě udělat fotku přes 1 MB není vůbec problém.

Dr. Neboli To: Člověk je ochotnej udělat cokoliv, jenom aby ta kvalita byla co nejlepší. :D
N73 ME v4.0812.4.2.1 + SanDisk microSD s red. + AD-49 + Koss PP
Uživatelský avatar
benetti32
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 13
Registrován: úte led 15, 2008 8:11 pm

Příspěvekod Dr. Nebolí to v úte bře 11, 2008 7:03 pm

Prosimtě, já měl fotku i s 1,8 MB. Stačilo v létě vyfotit listnatej les s popadaným listím na zemi a bylo to velký jako kráva. Starej Cybershot s 3,1Mpx udělal tu stejnou fotku o velikosti 1,5 MB a vypadala mnohem líp, než ta z telefonu. Bylo to moc zrnitý a částečkovaný, ta z digitálu byla hladší. Skutečně, telefon nemá problémy s kompresí, fotky mají uspokojivou velikost. Naopak má problémy s nedokonalým softwarem a plastovou optikou, která se nebude nikdy rovnat tý skleněný. A fotky z ME a classic vypadají skutečně stejně :wink: Akorát si vymýšlíte zbytečnosti, však dělejte, jak umíte nejlíp :)
R.I.P. Symbian (1998-2012)

R.I.P. BB10 (2013-2016)

Děkujeme všem, poslední ať zhasne. Až bude na trhu opět kvalitní mobilní OS, vzbuďte mě. A až se ho někdo bude zase soustavně snažit zabít, zastavte ho dřív, než to dodělá!
Uživatelský avatar
Dr. Nebolí to
V.I.P.
V.I.P.
 
Příspěvky: 4452
Registrován: úte dub 10, 2007 5:28 pm
Bydliště: Pardubice
Model telefonu: BB KeyOne, BB Q5, Nokia E71

Příspěvekod TopGun v pát kvě 30, 2008 1:06 pm

Symbianovska kamera dovoluje nastavit JPEG kompresiu (aj video bitrate), dokonca dokaze aj fotit bezstratovo do bitmapy (true color fotka ma 9MB). Problem je, ze ta aplikacia, ktoru mame v mobiloch, tento parameter nespristupnuje. Treba najst nejaku aplikaciu, ktora by toto poskytovala.

Ja som zatial taku nenasiel, tak som si spravil taku malu pokusnu aplikaciu, ktora spristupnuje zopar skrytych nastaveni kamery a videa, keby niekto mal zaujem, tak mozem poskytnut (bez zaruky, ziadna krasa).
Uživatelský avatar
TopGun
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 33
Registrován: pát dub 25, 2008 8:22 am

Příspěvekod hanni v pát kvě 30, 2008 5:32 pm

Tak poskytni,vyskusame :wink:
Uživatelský avatar
hanni
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 7104
Registrován: pát dub 20, 2007 5:00 pm
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
Model telefonu: Nokia N8 Blue

Příspěvekod Peetr v sob kvě 31, 2008 9:34 am

Stačil by jenom název té aplikace.. :wink:
Peetr
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned úno 17, 2008 10:00 pm

Příspěvekod Potkan007 v sob kvě 31, 2008 9:55 am

TopGun píše:tak som si spravil taku malu pokusnu aplikaciu...

To ti ten název moc neřekne, když je to jeho vlastní aplikace :D
iPhone 7 32 GB + Nokia N900 (+ asi 20 dalších starších, třeba E66, E71, dvě Lumie)
Pravidla fóra||Maemo fórum||Taktování||Instalace a odinstalace
Obrázek
Uživatelský avatar
Potkan007
Moderátor
Moderátor
 
Příspěvky: 2274
Registrován: stř srp 08, 2007 7:18 am
Bydliště: /home/user/MyDocs
Model telefonu: Lumia 735, Lumia 520

Příspěvekod Peetr v sob kvě 31, 2008 10:40 am

Jo tááákk.. :-) Tak to jo.
Peetr
Nový uživatel
Nový uživatel
 
Příspěvky: 7
Registrován: ned úno 17, 2008 10:00 pm

Příspěvekod TopGun v pon čer 02, 2008 7:41 am

myCamera 1.00
Obsahuje zakladne funkcie na fotenie a robenie videa, s trochu rozsirenymi nastaveniami.

Ovladanie:
1. joystick doprava, dolava - zobrazenie menu, vyber polozky v menu.
2. joystick hore, dole - ak je menu zobrazene, pohyb v menu, nastavuje vybratu polozku v menu. Ak menu je skryte, nastavuje dig. zoom.
3. Tlacidlo Yes (zelene - prijem hovoru) - zmena farby pisma v menu (biela/cierna)
4. Kliknutie na joystick je fotenie, resp. start/stop videa. Funguje iba v pripade, ked nie je menu zobrazene, resp. ked je zobrazene, ale nie v mode nastavovania nejakeho parametra.
5. Popup menu volby - moznost nastavenia portrait/landscape.

Niektore moznosti zavisia na zvolenom rezime (image/video), prip. na dalsich nastaveniach (expozicia, pixel format a nizsie), niektore sa uplatnia az pri danej operacii (napr. pixel format a dalsie nastavenia sa pouziju az pri starte videa).

Vyvijal som to na N80, takze na inych telefonoch moze nastat problem s nedostatkom miesta na displayi, alebo s inac namapovanymi klavesami, takze nebude fungovat klikanie na joystick (moze mat iny kod)

Video zatial robi iba 352x288 MP4, pixel format a image size sa neberu do uvahy (sluzia len na zobrazenie podporovanych formatov).

A este dolezita vec - subory sa ukladaju na kartu.
Uživatelský avatar
TopGun
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 33
Registrován: pát dub 25, 2008 8:22 am

Příspěvekod Dreamer_ v pon čer 02, 2008 11:34 pm

... :D vyzerá to celkom zaujímavo, keď bude času, vyskúšam. Škoda len, že tam autofocus nefunguje, ale zas pri fotení napríklad krajinky to nevadí :) ...
Dreamer_
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 48
Registrován: pon led 22, 2007 10:44 pm

Příspěvekod Dr. Nebolí to v pon čer 09, 2008 7:35 pm

DOTAZ NA AUTORA TOP GUN
Mám docela slušnej problém. Použil jsem ji, dal foťák, a typ snímku 16M místo předepsanýho exif. No, telefon šrotil jak divej, pak se sek. Tak jsem ho vypnul a zapnul. Na C: místo původních 32 MB zbyly 2kB, nešel spustit tracker, Y-browser ani Active file neobjevily žádnej velkej soubor, tak kam se tak najednou těch 32 MB podělo? Prakticky žádná paměť v telefonu mi nezbyla, docela na pytel ti řeknu. Fce super, ale tohle nějak nepobírám :roll:

EDIT:
Problém pryč, naštěstí pomohlo odinstalování samotné aplikace... To sem si oddych. Ale dotaz zůstává. Co to provedlo, že se telefon tak najednou zbláznil? :shock:
R.I.P. Symbian (1998-2012)

R.I.P. BB10 (2013-2016)

Děkujeme všem, poslední ať zhasne. Až bude na trhu opět kvalitní mobilní OS, vzbuďte mě. A až se ho někdo bude zase soustavně snažit zabít, zastavte ho dřív, než to dodělá!
Uživatelský avatar
Dr. Nebolí to
V.I.P.
V.I.P.
 
Příspěvky: 4452
Registrován: úte dub 10, 2007 5:28 pm
Bydliště: Pardubice
Model telefonu: BB KeyOne, BB Q5, Nokia E71

Příspěvekod TopGun v úte čer 10, 2008 7:52 am

Pri foteni do formatu 16M ide o jednoduchu operaciu: Symbian zoberie data z kamery, rovno z nich spravi bitmapu a odovzda mi ju. Ta bitmapa ma 9MB pri 3MPx rozliseni. Ja tu bitmapu zase odovzdam Symbianu, aby ju ulozil.
Neviem si predstavit, preco ti to zozralo 32MB (neklikal si viackrat?), ani preco to zabijalo disk C (cesta je nastavena natvrdo do E:\Images\). Pozriem sa na to blizsie, dik za feedback.

Co sa tyka autofocusu, mam novu verziu, ktora ho podporuje (su tam styri rezimy), ale zistil som, ze na N73 (a mozno aj dalsich) je fotakove tlacitko natvrdo spojene s original symbianovskou aplikaciou na fotenie, takze ked ho stlacis (az naspodok, nielen autofocus), spusti sa tato aplikacia (takze ho nemozem vyuzit na samotne fotenie). Druhy problem je kryt fotaku - len co sa odklopi, symbian spusti origo aplikaciu a vraj sa tomu neda zabranit.
Uživatelský avatar
TopGun
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 33
Registrován: pát dub 25, 2008 8:22 am

Příspěvekod jlp v úte čer 10, 2008 8:06 am

Odkry kryt, zavri aplikaciu s odkrytym krytom a spusti tu tvoju...celkom by som uvital, keby si mi poslal tu novu verziu s autofocusom...mam N95. :)

EDIT: Skusal som PanoMan a tam po stlaceni tlacidla fotaku original aplikacia nenabehne... :)
Notebook: 13.3" LED 16:9; Mobile Intel Core2 Duo P8600, 4GB DDR3 1.066GHz RAM, 320GB 7200rpm SATA2 HDD, Intel GMA4500MHD
Mobil: Nokia 5800 XpressMusic
jlp
V.I.P.
V.I.P.
 
Příspěvky: 89
Registrován: stř říj 24, 2007 2:40 am
Model telefonu: Nokia 5800 XpressMusic

Příspěvekod Dr. Nebolí to v úte čer 10, 2008 9:20 am

No mě se právě neuloží. Teď jsem provedl reinstall, hodil jsem to na kartu místo na C: jako před tím.No a při 16 M to šrotí, ale výsledkem je soubor s koncovkou mbm, ktrej bohužel nikde nemůžu najít. V images na kartě jako ostatní obrázky foceny na EXIF ho skutečně nemám. Že by rozdíl N80xN73 :?
R.I.P. Symbian (1998-2012)

R.I.P. BB10 (2013-2016)

Děkujeme všem, poslední ať zhasne. Až bude na trhu opět kvalitní mobilní OS, vzbuďte mě. A až se ho někdo bude zase soustavně snažit zabít, zastavte ho dřív, než to dodělá!
Uživatelský avatar
Dr. Nebolí to
V.I.P.
V.I.P.
 
Příspěvky: 4452
Registrován: úte dub 10, 2007 5:28 pm
Bydliště: Pardubice
Model telefonu: BB KeyOne, BB Q5, Nokia E71

Příspěvekod TopGun v úte čer 10, 2008 2:34 pm

http://symbian.stofa.sk/myCamera_unsigned_101.zip
http://symbian.stofa.sk/myCamera_unsigned_101_N95.zip

- Pridana podpora tlacitka autofocusu (moja N80 to nema, takze to zatial nemusi idealne fungovat).
- Pridane sekvencne fotenie
- Vylepsene ukladanie suborov (aplikacia sa pyta symbianu na spravnu cestu k obrazkom na karte) a ich cislovanie.
- Vylepseny memory management - predosla verzia nemazala z pameti niektore fotky, takze sa nedalo fotit velmi vela.
- verzia pre N95 robi video v tom lepsom formate (dufam..).

Pocas snimania videa je znizeny framerate na displayi (nie v samotnom videu) kvoli uspore baterky a CPU (aspon tak dufam).
Pocas sekvencneho rezimu je display uplne odstaveny, predpokladam, ze vtedy nie je potrebny.

Co sa tyka tlacitka fotaku, niektore mobily ho maju spraveny tak, ze az pri dlhsom podrzani sa spusti default fotakova aplikacia. Tieto mobily mozu toto tlacitko vyuzivat aj v myCamera (ak nim budu len kratko klikat). Na mojej N80 ani PanoMan nezabrani tlacitku spustit original fotak pri dlhsom stlaceni.
Napr. N73 spusta origo fotak uz pri kratkom kliknuti, takze v myCamera sa neda pouzit (foti sa joystickom).
Uživatelský avatar
TopGun
Uživatel
Uživatel
 
Příspěvky: 33
Registrován: pát dub 25, 2008 8:22 am

Další

Zpět na Fotoaparát

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron