Mobilmánie je komedie, nestraš

Píšu, co vidim na tý tvý fotce, je prostě vidět, že 12M je naprosto absurdních. Fotky po vyvolání budou vypadat super, jasně, vždyť to píšu (na fotky 13x18 ti stačej 2M s přehledem, a 2M fotky ze Satia jsou na úrovni kompaktů, ne-li lepší). Ale při 12M a prohlížení na monitoru to bije do očí. Ty tvoje texty nepřečtu, fotky jsou nečitelný, promiň. A německy docela umim

Řeknu to jedním a tím nejpodstatnějším číslem. Velikost menších čipů se uvádí jako poloměr zobrazovacího pole, Sony Ericsson Satio má podle googlu 1/2.8 (což je mezi 9 mm). Na tomhle čipu kreslí 12M. D60 má čip o velikosti 23.6 x 15.8 milimetrů a fotí !jenom 10M!. Z toho je vidět ta absurdita marketingový války megapixelů. Výrobce vůbec nezajímá, jestli obrazovej čip je schopnej prokreslit detaily i při tak vysokým rozlišení, ale jestli je na to dostatečně silnej procesor, což v případě Satia opravdu je

Já jenom chci říct, že hardwarová vybavenost napovídá, že rolišení kolem 3M, maximálně těch 5M by bylo adekvátní k použitýmu zařízení. Potom by to byla plná kvalita, konečně by v mobilech měl smysl u jpeg kompresní poměr 1:2. Teď nemá smysl ani 1:16

Ale to vůbec nehanim Satio, protože to tak dělá Nokia, Samsung, LG, Sony Ericsson, HTC a prostě všichni. Já jenom říkám, že je to naprosto absurdní, a na doložený fotce je to poznat. A tímhle neduhem trpěj i kompakty. Třeba Panasonic FZ-28, parádní kompakt s teleobjektivem, ale na iso 400 se už nedá skoro použít, protože to šumí jako sviňa - je tam malej čip, jinak bezkonkurenční kompaktík. Škoda, že jim vůbec nedochází, jak moc je na obtíž zatěžovat mobil souborama velkejma jako kráva, když to za to nestojí. A při tisku to nepoznáš, protože 5M ti stačí na A4, a při 5M fotí Satio uričitě slušně

Ale dav dneska zajímá jenom honička za megapixely, takže to výrobcům klidně prochází a lidi jim po jejich zboží ještě můžou ruce utrhat. To je důvod, proč jsem šel do DSLR. Tam tahle situace ještě nenastala, ale už i tady se začínaj dít zrůdný věci (DSLR co natáčí video, DSLR s výklopným live-wiew displayem...) Pro spotřebitele by bylo mnohem přínosnější zkusit jinej poměr čipu, třeba 3:2. Nevim, ale moc lidem asi není milý, když jdou vyvolávat fotky a zjistěj, že na poměr 4:3 se dívaj jaksi nelibě a nabízej jim ořez, nebo bílý okraje. A řezat každou fotku, co chci vyvolat, brrrr.
EDIT: Je to 9 mm, dneska jsem to hodil to hodil na kalkulačku, včera jsem palce na milimetry převáděl z hlavy a o 1 sem se sek