Oba telefony mam ted doma. SE Satio cca 3 tydny a N97 2 tydny. N97 mam uz druhou, puvodne si tuhle druhou vynutil syn a pak ji vnutil me a vzal si Satio. Napadlo me udelat male porovnani obou telefonu. Vzhled: Subjektivni vec, oba telefony jsou hezke, oba mohly byt ale z lepsich materialu. Nicmene pevnost taky solidni, Nokia mimoradne pevna vyklopna konstrukce ( ne jako N95, 96 & Co. ). Vybava: Zhruba stejna, Nokia ma plus za HW klavesnici, ktera je ale oproti klavesnici na HTC Touch Pro 2 ( mam taky ,-) ) pouhou atrapou klavesnice a dalsi plus ma Nokia za velkou vnitrni pamet, ale po obsazeni cca sesti GB ma uz problem s dechem. Zkusil jsem z pameti vsechna data vymazat, dat je na kartu a otestovat oba telefony. Satio to ani nepozna, ze je karta plna a porad je stejne rychly, Nokia opet zlenivi. Holt procesor dela hodne nejen u PC. Fotak: Nema cenu rozepisovat, uz jsem tady o tom psal a tam ma Satio ohromny naskok. Citlivost displaye a rychlost jeho reakci: Nokia ho ma citlivejsi, nemusi se na nej tolik tlacit, ale Satio ji predezene v rychlosti. I v preklapeni displaye je Satio rychlejsi a plynulejsi. Stabilita systemu: Satio jsme jeste nemuseli restartovat ( sam se o to taky nesnazil ), Nokia uz nekolikrat ( v obou posledni FW ). RAM: Satio 256 MB, neustale minimalne 130 volnych, Nokia 128 MB, po restartu cca 52 volnych a uz dvakrat mi ( pokazde kdyz jsem byl na netu pres Operu ) hlasila nedostatek pameti. Ze by to byla ve skutecnosti N73i? To se ti ochmelkove z Finska jeste nepoucili? Ono to ale souvisi s jednou malickosti. Kdyz jdu na Satiu napr. do kontaktu, zatelefonuju a ukoncim hovor, tak mi kontakty nezustanou viset jako bezici, ale proste se ukonci. A tak je to i se zpravama atd. Takova velka malickost. Zrovnatak jako moznost mit na uvodni obrazovce tapetu pres celou obrazovku a presto mit ke vsemu dulezitemu okamzity pristup. GPS: Tam ma Nokia trochu vetsi naskok v rychlosti najit satelity ( vyrovna se uz treba XPerii a HTC Touch Pro 2, ktere jsou na satelitech vetsinou okamzite ) a navic Satio kdyz je najde, tak i kdyz stojim, tak prvnich par vterin ukazuje napr. rychlost 5 km/h. Na obou je posledni Sygic. Vlastne i na HTC. Dalsi plusy ma Nokia za USB a zdirku na klasicka sluchatka ( za ten posr@nej popport bych japonce zabil ) a za vestaveny prehravac hudby, ktery ma eqalizer. SE ho nema. Ale na to mam nastesti iPod a iPhone a ty jsou s tou kvalitou hudby trosku dal. Snazil jsem se to napsat objektivne a kdybych mel oba telefony hodnotit do deseti bodu, tak N97 ma 7 a SE Satio 6. 7a pul ma iPhone, na telefony s osmi a deviti body se v horizontu tri let moc tesim a ten s deseti body si musime kazdej vysnit sam.
EDIT: Jeste dalsi vyznamne plus pro N97 je baterie. Svedomite muzu prohlasit, ze vydrzi o tretinu vic. A subjektivni pocit je, ze je i rychleji nabita